Ησίοδος

Αρχαίος Έλληνας ποιητής του διδακτικού έπους (750-700 π.Χ.) Γιος του Δία και της Πυκιμήδης, γεννήθηκε στην Αιολική Κύμη. Οι γονείς του ήταν φτωχοί και γι' αυτό ξενιτεύτηκαν στη Βοιωτία, όπου καλλιεργούσαν ένα μικρό αγρόκτημα στις πλαγιές του Ελικώνα, στο χωριό Άσκρα, κοντά στις Θεσπιές. Η οικονομική τους όμως κατάσταση δε βελτιώθηκε σημαντικά, γιατί και εδώ ο τόπος ήταν φτωχός και επιπλέον είχε βαρύ κλίμα. Κατά την παράδοση στον μικρό Ησίοδο, που έβοσκε τα πρόβατά του στον Ελικώνα, παρουσιάστηκαν οι εννέα Μούσες και του έδωσαν το χάρισμα να τραγουδά με γλυκιά φωνή τα περασμένα και τα μελλοντικά.

Σόλων

Μεγάλος Αθηναίος νομοθέτης, φιλόσοφος και ποιητής (639 - 559 π.Χ.). Ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας. Ανήκε σε πλούσια και αριστοκρατική οικογένεια, η οποία καταγόταν από τη γενιά του βασιλιά της Αθήνας Κόδρου. Ο πατέρας του ονομαζόταν Εξηκεστίδης· αυτός φρόντισε για την εκπαίδευση και ανατροφή του γιου του. Όταν ο Σ. έχασε την περιουσία του, στράφηκε προς το εμπόριο και ταξίδεψε στην Αίγυπτο και τη Μ. Ασία. Επωφελούμενος από τα ταξίδια του αυτά μελέτησε ξένους πολιτισμούς και νόμους, καθώς και τον πολιτικοοικονομικό βίο των άλλων χωρών. Τα εφόδια που απέκτησε τα χρησιμοποίησε αποτελεσματικά για την κοινωνική και οικονομική ανόρθωση της πατρίδας του και έτσι κατόρθωσε να αναδειχτεί στο σπουδαιότερο άνδρα της εποχής του.

Σωκράτης

Ο Σωκράτης (470 π.Χ. - 399 π.Χ.) ήταν Έλληνας Αθηναίος φιλόσοφος και μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του Ελληνικού και παγκόσμιου πολιτισμού. Ήταν γιος του Σωφρονίσκου και της Φαιναρέτης. Παντρεύτηκε σε μεγάλη ηλικία την Ξανθίππη. Ο Σωκράτης είχε έναν πολυάριθμο κύκλο πιστών φίλων, κυρίως νέων από αριστοκρατικές οικογένειες, απ' όλη την Ελλάδα. Ορισμένοι απ αυτούς έγιναν γνωστοί ως ιδρυτές φιλοσοφικών σχολών διαφόρων κατευθύνσεων. Οι γνωστότεροι ήταν ο Πλάτωνας και ο Αντισθένης στην Αθήνα, ο Ευκλείδης στα Μέγαρα και ο Φαίδωνας στην Ηλεία.

Πλάτωνας

Σύμφωνα με τι κυριότερες εκδοχές ο Πλάτωνας γεννήθηκε το έτος 427 π.σ.χ.χ. (πριν το σύστημα χριστιανικής χρονολόγησης) τον μήνα Θαργηλιώνα (15 Μαΐου - 15 Ιουνίου) ή κατά την διάρκεια του θέρους του 428 π.σ.χ.χ. Κατά τον Διογένη τον Λαέρτιο ο Πλάτωνας γεννήθηκε στην Αίγινα όταν ο πατέρας του μετείχε σε αποστολή των Αθηναίων. Γονείς του ήταν ο Αρίστων και η Περικτιόνη με μακρά καταγωγή από αθηναϊκές αριστοκρατικές οικογένειες.

Παρμενίδης

Αρχαίος Ελληνας φιλόσοφος, γεννημένος στην Ελέα της Κάτω Ιταλίας το 515 πΧ. Μαθήτευσε δίπλα στον Ξενοφάνη , όπου και υπήρξε ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της Ελεατικής Σχολής. Εμφανίζεται στην Αθήνα γυρω στο 450 πΧ όπου και σύμφωνα με μαρτυρία του Πλάτωνα συναντά τον τότε νεαρό Σωκράτη.

Ηράκλειτος

Ο Ηράκλειτος είναι από τους πρώτους φιλοσόφους που μίλησαν για την μεταβολή και εξέλιξη των όντων, σε αντίθεση με την Ελεατική σχολή, και χαρακτηρίστηκε «σκοτεινός» επειδή εκφράζεται με ασάφεια και εικονικότητα στο έργο του «Περί φύσεως» στο οποίο αναλύει τα περί Φύσεως, Πολιτικής και Θεολογίας. Ο Σωκράτης για το έργο του είχε πει τα εξής: «αυτά που κατάλαβα είναι σπουδαία, όσο σπουδαία είναι κι αυτά που δεν μπόρεσα να καταλάβω» και στην συνέχεια τον χαρακτηρίζει «Δήλιο κολυμβητή» διότι «χρειάζεται να είναι κάποιος δεινός κολυμβητής ώστε να μην πνιγεί μέσα στο βιβλίο του».

Μουσικοί Ελληνικής Προϊστορίας

Είναι ένας τομέας στον οποίον δεν θα μπορούσαν να υστερήσουν οι Αρχαίοι Πρόγονοί μας. Ο Πλάτων μεταξύ των τόσων σημαντικών που αναφέρει στο αξεπέραστο έργο του «Πολιτεία», τονίζει ότι δύο από τις μεγαλύτερες ντροπές που δύναται να αισθάνεται ο άνθρωπος, είναι πρώτο να είναι άμουσος και δεύτερο ακαλαίσθητος. Σεβόμενοι τα λόγια του επιχειρούμε να κάνουμε μια παρουσίαση των σημαντικότερων μουσικών που άνθισαν εκείνη την περίοδο στον Ελληνικό χώρο.

Κέκροψ

Πρόκειται για μια μυστηριώδη μορφή των πανάρχαιων χρόνων. Ο Απολλόδωρος τον θεωρεί αυτόχθονα ήρωα της Αττικής, ενώ ο Παυσανίας τον αναφέρει ως διάδοχο του πρώτου βασιλέως της Αττικής, του Ακταίου. Στην πρώτη περίπτωση ο Κέκροψ είναι γιος της Γαίας και παριστάνεται ως ένας διφυές τέρας από την μέση και πάνω ως άνθρωπος και από την μέση και κάτω ως φίδι.

Σίβυλλες

Ήσαν αποκλειστικά γυναίκες που είχαν την ικανότητα να προλέγουν τα μελλοντικά με στίχους. Η προέλευση του ονόματος είναι μάλλον ρωμαϊκή και ερμηνεύεται ως μάντης. Σύμφωνα με διάφορες πηγές η πρώτη τέτοια γυναίκα εμφανίστηκε στην σημερινή Λιβύη. Εκεί πήρε αυτήν την ονομασία οι δε στίχοι ονομάσθηκαν Σιβύλλειοι.

Ξενοφώντας

Ο Ξενοφώντας ήταν Αθηναίος από εύπορη οικογένεια γαιοκτημόνων- εκτροφέων αλόγων και γεννήθηκε περίπου στο 431 πΧ στο δήμο Ερχία της Αττικής (στα σημερινά Σπάτα). Άνηκε στην τάξη των ιππέων. Ο πατέρας του ήταν ο Γοργίας και η μητέρα του η Διοδώρα. Η σωματική του διάπλαση ήταν πολύ καλή και οι γονείς του έδωσαν έμφαση στην εξάσκησης του μέσω της γυμναστικής και της ιππασίας.