Ακαδημεία Πλάτωνος

Το «ΕΥ ΠΡΑΤΤΕΙΝ» έλαβε μέρος στην Ανοιχτή Συζήτηση – Ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων για τις προοπτικές αξιοποίησης της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Στην ημερίδα παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης και η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού κα. Μενδώνη.

Οι τοποθετήσεις των ομιλητών ήταν σχετικές με το πολεοδομικό ανασχεδιασμό της περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος και το ιστορικό των πολεοδομικών παρεμβάσεων φορέων της Πολιτείας ή τα τοπικά προβλήματα με κυριότερο την στέγαση των σχολικών κτηρίων.

Στην πορεία της συζήτησης αποκαλύφθηκε (με την συνδρομή του «Ευ Πράττειν» και της «Επιτροπής Κατοίκων») ότι η «νέα» πολεοδομική πρόταση ήταν η ίδια με αυτήν της προηγούμενης δημοτικής αρχής Κακλαμάνη, που θα ήθελε πολύ να ανοίξει αν μπορούσε τον δρόμο στα εργολαβικά συμφέροντα της οικοδόμησης τμήματος του Αρχαιολογικού Χώρου της Ακαδημίας.

Θα πρέπει να αισθάνθηκε αμήχανα ο κ. Δήμαρχος, την ώρα που άτομα που εκλέχθηκαν με τον συνδυασμό του, είχαν εναντιωθεί σε αυτό όντας στην αντιπολίτευση δύο έτη νωρίτερα, ενώ ταυτόχρονα το Υπ. Περιβάλλοντος ανέστειλε την συγκεκριμένη οικοδομική άδεια και όλες τις άλλες στην γύρω περιοχή και η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια των πολιτών και εξέδωσε πόρισμα για αναστολή της μελέτης του Δήμου Αθηναίων.

Επιπλέον, μάθαμε από τη "θεοσεβούμενη" κυρία Γ.Γ. του υπουργείου Πολιτισμού ότι το Μουσείο των Αθηνών έχει σχεδιαστεί και χωροθετηθεί, για την περιοχή χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες όσον αφορά το χώρο. Υπόνοιες εξέφρασε κάποιος παρευρισκόμενος ότι θα οικοδομηθεί εκεί που προόριζαν οι εργολάβοι να χτίσουν το δικό τους εμπορικό κέντρο, δηλαδή μέσα στον Αρχαιολογικό Χώρο! Διαβεβαίωσε εμμέσως ότι δεν θα είναι πολυώροφο και μεγαθήριο, αντιπαραβάλλοντας το με το Μουσείο της Ακρόπολης.

Η τοποθέτηση του «Ευ Πράττειν» έκανε λόγο για τον προσδιορισμό του επιθυμητού σε αντιδιαστολή με το εφήμερο εφικτό και της ανάγκης θεμελίωσης του οράματος, πάντα με επίκεντρο τις φιλοσοφικές αξίες που εκπορεύονται από την Ακαδημεία του Πλάτωνος και την παγκόσμια ακτινοβολία του και όχι από τον υποτιθέμενο ρεαλισμό των πολιτικάντιδων που στηρίζονται από τους μεγαλοεργολάβους και έχει φέρει τη Χώρα μας σε αυτό το χάλι. Τονίστηκε η σημασία του Τόπου σαν φιλοσοφική έννοια, της συλλογικής μνήμης και της θεραπείας της Ψυχής του Τόπου σαν την ενδεδειγμένη λύση που πρέπει να κινείται η πολεοδόμηση μιας Πολιτείας. Έγινε σύγκριση με πραγματικά παραδείγματα για την αντιμετώπιση των Μνημείων-Τόπων σε άλλες πόλεις του εξωτερικού και της ψυχικής ανάτασης που κατορθώνουν και προτάθηκε να δημιουργηθεί στον Χώρο της Ακαδημίας ένα μικρό κτήριο-μνημείο εν είδει βιβλιοθήκης με την συγκέντρωση των έργων του Πλάτωνα και τη σημασία και τις συνέπειες που θα λάβει με τέτοια προσπάθεια σε πλανητικό επίπεδο.

Στο «δια ταύτα», χωρίς να αναφερθεί κάποια κίνηση ή σκέψη για την ανάδειξη της Σχολής των Αθηνών του φιλοσοφικού Τόπου της Ακαδημίας, η ημερίδα έγινε με σκοπό αφενός την δήθεν άμεση και επείγουσα αποκατάσταση των ιδιοκτητών της περιοχής και αφετέρου και πιο σημαντικό για να επιβληθεί η βούληση των εργολάβων να χτίσουν ένα ακόμα κτήριο μέσα στον Αρχαιολογικό Χώρο.

Ο κ. Καμίνης σε συνεργασία με τα «αναρμόδια» Υπουργεία, ενδιαφέρεται σε καιρούς υποτίμησης της αξιοπρέπειας των Ελλήνων, του ελλείμματος Ελευθερίας και της απεγνωσμένης αναζήτησης Ελπίδας, να προσπαθεί να απαντήσει με κλήσεις, τέλη κυκλοφορίας, άρθρα, παραγράφους και γραφειοκρατία. Με έναν υπουργό Πολιτισμού που μιλά συνεχώς για τα αρχαία μας σε διεθνείς συναντήσεις, τα οποία πίσω στην πατρίδα του με εγκρίσεις δικές του καταχώνονται «εις τον αιώνα τον άπαντα».

Του δείξαμε το Όραμά μας, του μιλήσαμε για τον Τόπο και την σημασία του, αλλά όπως φαίνεται τα λόγια μας χτύπησαν σε μπετόν μεγαλοεργολαβίστικου τύπου και δεν βρήκαν τον αποδέκτη τους. Και όλα αυτά συμβαίνουν γιατί προχωράει η Ελλάδα χωρίς όραμα και χωρίς πολιτική παιδεία στους ανθρώπους που την κατοικούν και που με τη βοήθεια σχεδόν όλων των ΜΜΕ, που στην πλειοψηφία τους είναι σε χέρια μεγαλοεργολάβων, οδηγούνται στις κάλπες ανεβάζοντας στην εξουσία πολιτικάντιδες αισχίστου είδους. Παρεμπιπτόντως, αν οι πολιτικάντιδες θεωρούν ότι ο ελληνικός λαός είναι όντως ώριμος αν τολμάνε ας αρχίσουν τα δημοψηφίσματα. Πόσο πετυχημένα και ταιριαστά ακούγονται οι στίχοι από τα «Ξύλινα Σπαθιά»

 

η μέρα σβήνει

Αθήνα είσαι “καμίνι”

ώσπου να φέξει

να δούμε ποιος θ' αντέξει

 


ΕΥ ΠΡΑΤΤΕΙΝ