Γιώργος Αλεξάνδρου

Με ξαφνικό τρόπο χάσαμε από κοντά μας στις 29 Δεκεμβρίου τον Γιώργο Αλεξάνδρου, ελεύθερο ρεπόρτερ Διεθνών γεγονότων και συγγραφέα που είχε ταξιδέψει και ζήσει σε 47 χώρες χωρίς όμως να παγκοσμιοποιηθεί όπως αρκετοί άλλοι. Αντίθετα, είχε αναπτύξει ένα μοναδικό προσωπικό συνδυασμό ανάλυσης, ανάδειξης και δημοσιοποίησης θεμάτων σχετικά με Ελλληνισμό-Ορθοδοξία, γεωπολιτική, διεθνή και κοινωνικά θέματα που άνοιγε νέες προοπτικές αντίληψης και κατανόησης θεμάτων. Είχε την ακεραιότητα και τιμιότητα που λείπει από αρκετούς στον δημοσιογραφικό χώρο, χωρίς έπαρση, αλλά σιωπηλά και διακριτικά κινήθηκε στον δημοσιογραφικό χώρο αφήνοντας το μοναδικό στίγμα του.

Ο Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως κ. Προκόπιος (Πετρίδης) ήταν επικεφαλής της εξοδίου ακολουθίας, και τον συνόδευσε επίσης ο πνευματικός του, π. Δημήτριος.

Ένα σύντομο βιογραφικό του, δίνει μία εικόνα του έργου του και του χαρακτήρα του:

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 2 Οκτωβρίου 1958 – Σύζυγος: Όλγα Αλεξάνδρου – Παιδιά: Μαριάμ, Άννα – Γονείς: Αντιστράτηγος Ιωάννης Αλεξάνδρου, Ευγενία Κουμαντάνου – Σημαντικοί Πρόγονοι: Οι πρόγονοί του ήσαν εθνικοί ευεργέτες και ναυτικοί αγωνιστές του ΄21. Ο Ατταλειώτης Νικόλαος Αλεξάνδρου, υπήρξε καθηγητής στην Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης – Σπουδές: Το 1976 αποφοίτησε από την Πρότυπη Ευαγγελική Σχολή. Εισήχθη με διάκριση στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών την οποία εγκατάλειψε στο πτυχίο. Έχει εγγραφεί στο Τμήμα «Μεταμοντερνισμός και θρησκεία» του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι.

Καριέρα: Διευθυντής Ειδήσεων του Ραδιοτηλεοπτικού Σταθμού της Εκκλησίας της Κύπρου «Ο Λόγος». Οργάνωση Διεθνοτικής Τηλεόρασης Ν. Ουκρανίας (Μαριούπολη). Οργάνωση Μειονοτικού Τοπικού Ραδιοφωνικού Σταθμού Κριμαίας. Συνεργάτης, παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών στους Ραδιοφωνικούς Σταθμούς «Σκάι 100,4 FΜ Stereo», «Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος», «ΕΡΑ/5 – Φωνή της Ελλάδας». Αρχισυντάκτης των περιοδικών: «Τότε…», «Τουριστική Αγορά» και Διευθυντής Σύνταξης των περιοδικών: «Computer Age», «Hotel&Restaurants», ο «Φίλιππος». Ελεύθερος Συνεργάτης εφημ. «Καθημερινή», «Θεσσαλονίκη», κ.ά. Έχει εργασθεί ως αρθρογράφος – ρεπόρτερ – συντάκτης των περιοδικών «Information», «Confidential Newsletter», «Strategies», «Τρίτο Μάτι», «Road to Emmaus», «Nexus» και «Τhe Tourism Report». Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί μεταξύ άλλων στην επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Μόσχας και πασών των Ρωσσιών και στο διεθνές σοσιαλιστικό περιοδικό «Monthly Review». Διετέλεσε Σύμβουλος Τύπου στο «Hong Kong Trade Development Council». Καθηγητής Δημοσιογραφίας σε Ιδιωτικές Σχολές και Σεμινάρια Δήμων. Ειδικευμένος σε μειονότητες, αυτόχθονες λαότητες και σε συνεντεύξεις με εθνικούς, πολεμικούς και θρησκευτικούς ηγέτες (όπως Μπουλέντ Ετζεβίτ, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, Ράντοβαν Κάραντζιτς). Έχει δουλέψει με ομάδες Καλάς, Γραικάνων, Ελληνόφωνων Μουσουλμάνων του Πόντου και Πομάκων. Έχει βρεθεί ως δημοσιογράφος στους πολέμους στην Γιουγκοσλαβία και στον Καύκασο. Έχει διοργανώσει θεατρικές παραστάσεις αρχαίου ελληνικού δράματος σε εμπόλεμες περιοχές. Έφορος της Διαβαλκανικής Ομοσπονδίας Ορθοδόξων Νεολαιών και Συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τις εμπόλεμες χώρες στα Βαλκάνια. Υπεύθυνος διοργάνωσης Συνεδρίων και Συναντήσεων στον Οργανισμό «Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα» υπό την διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου. Αρχηγός σε παιδικές πολυπολιτισμικές κατασκηνώσεις στα Άβδηρα και σε ταξιδιωτικά πολιτιστικά γκρουπ στη Νότια Ιταλία. Έχει συνδημιουργήσει τα Ντοκιμαντέρ: «Υπόγειες Διαδρομές (οι Ξένοι στην Ελλάδα)» (της Γιάννας Τριανταφύλλη), «Γραικάνοι» (Παραγωγή του ΡΤ σταθμού «Ο Λόγος»), «Καλασά» (με τον Τατζ Xαν Καλάς)

Δημοσιεύσεις: Έχει δημοσιεύσει βιβλία, έρευνες και μελέτες για την Ορθοδοξία, τους Ελληνογενείς λαούς, για τις διεθνείς ερμηνείες του Ελληνικού πολιτισμού και για τις σχέσεις Ελληνισμού και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Ελληνοκαθολικών, Λουθηρανών, Ισλάμ, Ιουδαϊκής θρησκείας και Βουδδισμού όπως: «Οι Ελληνογενείς λαοί της Κεντρικής Ασίας», «Η επιρροή του Ελληνισμού στις θρησκείες των λαών της Ασίας και της Ρωσίας», «Η Ελλάδα, η Ανατολή και η Δύση, τα Παγκόσμια Κέντρα Δύναμης και η Άϋλη Εξουσία», «Καλάς: Οι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Πακιστάν και Αφγανιστάν», «Το Ελληνικό Ισλάμ (Κορανικές και Σουφικές Αναφορές)», «Αλεβίδες-Μπεχτασίδες (ελληνικές επιρροές)», «Γεωπολιτική και Ελλάδα», «Σεβαστούπολη, Κριμαϊκός Πόλεμος», «Ελληνικότητα και Ελλαδικότητα, οι ερμηνείες της ελληνικότητας στην σύγχρονη Ελλάδα», «Πως επηρέασε η ελληνικότητα τις θρησκείες της Ανατολής και της Ρωσσίας», «Ρήγας Φεραίος- μία σημερινή ανάγνωση», «Καλάσα, η θρησκεία των Αιγαίων». Ετοιμάζει τα βιβλία: «Μύθοι και Θρύλοι του λαού των Καλάς» με έναν Καλάς, «Ύψωσε τον Σταυρό στον Πάγο – Η Ζωή και το Έργο του μακαρίου Ανδρέα, του Πρωτοκλήτου των Αποστόλων» με εκ νέου μεταφράσεις αυθεντικών κειμένων από 15 και πλέον γλώσσες, «Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης – η συνάντηση της κλασσικής Ελλάδας με τον πρωτογενή Χριστιανισμό».

Μέλος: FIJET (Διεθνής Ένωση Ταξιδιωτικών Συγγραφέων και Δημοσιογράφων), του Hong Kong Foreign Correspondent’s Club, της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και των Reporters Sans Frontiéres. Ιδρυτικό μέλος της «Πρωτοβουλίας ενάντια στην Κρατική Βία και Καταστολή» (1980) και του NGO «Mesogaia» (2002), αντεπιστέλλον μέλος της πολιτιστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρείας «Έκφραση». Διετέλεσε μέλος του Propeller Club κ.ά. Παγκόσμιος Συντονιστής στο Διεθνές Δίκτυο «Κοινόν των Ελλήνων».

Λοιπές Διακρίσεις και Συμμετοχές.: Έχει λάβει μέρος σε πλειάδα επιστημονικών συνεδρίων και συμποσίων, έχει διδάξει ως εκπαιδευτής σε σεμινάρια δημοσιογραφίας γεωπολιτικής και Ορθόδοξου Χριστιανισμού και έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις μεταξύ των οποίων και ως Παγκόσμιος Πρεσβευτής Εθελοντισμού!